zaterdag 21 januari 2012

Luierzak met patroontje.

Ergens in onze 'jacht' op leuke spulletjes voor de babykamer liepen we tegen een luierzak of luiertas aan bij een babywinkel. Ik vond hem erg lief maar was te knierterig om hem te kopen. Zo moeilijk moet dat niet zijn toch??

Gisteravond heb ik de naaimachine van mijn moeder geleend en na wat prutswerk met haar oude beestje werden we toch een beetje vriendjes. Voor mij was het al wel 10 jaar geleden dat ik voor het laatst achter de naaimachine had gezeten, dus het was even zoeken maar het ging toch best aardig.

Dit is de luierzak geworden. Een mooie kwaliteit wafeldoek (vind ik zelf altijd chique en fris staan), wat applicaties van de Hema (TOPwinkel!) en een lintje, ook van de Hema, en voila.... Daar is hij dan!Dan zal ik hier nog even opschrijven hoe ik het heb gedaan:

Je hebt nodig: 0,75 meter stof of als je hem in twee kleuren wilt maken dan 0,50/0,25 meter. Dan kun je de bovenkant en de bodem in een andere kleur maken.
Lint of kant of iets om de bies te maken: iets meer dan 1 meter
Karton voor de bodem.
Applicaties.
1.20 meter keperband of zelfgemaakte lussen van de stof.
1 Kledinghangertje.

Voorbereidingen:
a. Knip  een strook van 113 cm bij 50 cm voor de zak.
b. Voor het bovenstukje knip je 2x 9 cm bij 25 cm.
c. knip 2 lussen op 30 cm (de lus wordt dan 15 cm) en 2 lussen op 32 cm (die worden dan 16 cm).
d. Knip 3 x de bodem 24 cm bij 30 cm.

Werkwijze:
Leg de lussen met de goede kanten op elkaar, stikken en keren.
Leg het bovenstuk (b.) met de goede kanten op elkaar en leg de lussen aan de binnenkant. De twee buitenste leg je op circa 3 cm van de kant af en de andere twee leg je 4 cm van de buitenste lussen af. Stik de zijkanten van het bovenstukje en de bovenkant met daartussen de lussen. Keer het bovenstuk.

Strijk de zijkanten van de strook (a.) 2x2,5cm om en stik deze door (eventueel met lint erop of kant) De maat moet 103 cm worden.

Neem een bodem en speld deel a. zo op de bodem (goede kanten op elkaar) dat er nog een opening van 5 cm aan de voorkant is. Stik deel a. op de bodem.

Neem alle hoeken van de zak en plooi deze zo dat ze precies in het bovenstuk passen. Stik deze 2 delen aan elkaar.

Het bovenstuk kun je naar eigen idee versieren.

De andere 2 bodems met de goede kant op elkaar leggen en op 1 kant na dichtstikken, keren en een stuk karton op maat erin schuiven. Met de hand dichtmaken en in de zak leggen. Op de plek van de opening kun je deze nog met de hand vastzetten.

Succes!!

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk en handig! En zo zie je maar, als je het gewoon probeert kom je nog heel ver. Je hebt nu een unieke luierzak waar je trots mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk!!!!! Een echte blikvanger!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed geslaagd,zeg en ik sla het patroontje op, voor wie weet als ik ooit eens oma word ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je uitleg. Kijk maar eens op m'n blog wat ik er van gemaakt heb, met link naar jou uitleg natuurlijk ;-) (al was ik die eerst vergeten oeps)
  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke luierzak,maar snap er geen bal van, die bodem is die nou 24 br en 30 diep of andersom.
  sorry maar mijn logisch denk vermogen is aboninabel

  BeantwoordenVerwijderen